AUDNEDAL BIBLIOTEK


I et kombinasjonsbibliotek som vårt må det stadig gjøres raske endringer og tilpasninger til ulike brukere og behov. Det hadde vi ikke maktet, hvis ikke det meste av hyller og reoler går på hjul og lett kan flyttes på, forteller biblioteksjef Tone Dahl Valand.


Tekst: Johnny Gimmestad, Foto: Helge Eek

Biblioteksjef i Audnedal: Tone Dahl Valand

 

Biblioteksjef om nytt kombinasjonsbibliotek:

-Hjul er gull verdt!

 

Du trenger knapt noe skilt. For inngangsdøren til det nye Audnedal bibliotek på tettstedet Byremo i Vest-Agder, lyser inviterende i knall oransje mot en fasade kledd i gråbrunt trepanel. Ingen tvil: det er her du skal gjøre entre til bygdas nye, brukerorienterte kombinasjon av møteplass og kunnskapens tempel, åpnet så sent som 22. august i år.

Og Innenfor døren fortsetter varme, oransje fargeklatter å si hei og velkommen til store og små: Fra den lave, vennlige skranken og videre innover i de lyse, åpne lokalene til soner for barn og yngre brukere, så vel som mer skjermede lesekroker for velvoksne besøkende med behov for ro og konsentrasjon.

Audnedal Bibliotek

Ingen tvil; den oransje døren ønsker varmt velkommen til Audnedal folkebibliotek.

Audnedal bibliotek

Skranken skal være lav og innbydende for alle brukere, påpeker Tone Dahl Valand.

Oransje fargeklatter

- Utgangspunktet var å finne en farge på inngangsdøren som var lett å se, også for svaksynte. Så fant vi, min kollega skolebibliotekaren og jeg, ut at det også kunne være en god ide å beholde noe av det oransje innover i lokalet. Som en måte å lyse opp og skape variasjon på -  i kontrast til mye av det hvite og grå i interiøret.  Vi var også inne på tanken om å male en hel vegg i samme farge, men der møtte vi bokstavelig talt veggen, ler biblioteksjefen.

Og slik forklarer hun det som nok har vært den største utfordringen ved å innrede den 280 kvadratmeter store bygningen – med et innredningsbudsjett på ca. en halv million kroner:

 

Audnedal bibliotek

Løsninger som passer for alle

-Vi er både skolebibliotek for barne- og ungdomsskoleelever og folkebibliotek for bygdas befolkning, på nærmere 800 innbyggere. I tillegg har vi en rekke andre funksjoner; som lokale for ulike arrangementer og organisasjoner, samt voksenopplæring for flykninger en dag i uka. I det hele tatt: Biblioteket er blitt et veldig godt møtested for hele bygda, sier Valand. Og hun peker på to ting som har vært avgjørende for å få dette til å lykkes: Fleksibilitet og soner.

-I utgangspunktet har vi tenkt soner for ulike brukere og behov; for eksempel er ungdomsskoleelevene samlet i ett område, barneskolen i ett annet. Uten at de dermed har noe forbud mot bevege seg utenfor «sine» områder. Foran det avskjermede møterommet med plass til 12 personer,  har vi «voksen-sone» med bord og stoler der ulike grupper kan møtes og jobbe sammen. Det er også her flyktningene, som ledd i språkopplæringen, og folk fra lokalmiljøet samles en gang i uken for å prate sammen.

Og innimellom er det mindre sittegrupper og kroker, hvor man kan slå seg ned og være litt avskjermet fra alt det andre som foregår, forteller biblioteksjefen og fortsetter:

Audnedal bibliotek

Et møterom som kan stenges av med glassvegg, byr på gode muligheter til aktiviteter i større grupper. Her er det flyktninger som møter folk fra bygda for å lære bedre norsk ved å samtale.

Audnedal bibliotek

Vi er blitt et veldig bra samlingssted for et mangfold av organisasjoner og aktiviteter, konkluderer Dahl Valand 

Fleksibilitet er et must

Ettersom biblioteket skal fylle så mange ulike funksjoner, vi hadde nylig et arrangement her med 45 deltakere, er vi avhengige av fleksibilitet: Rom og soner må kunne gjøres om på en enkel og effektiv måte. Dette hadde ikke vært mulig uten alle de produktene som BSEurobib tilbyr på hjul. Ja, hjul er gull verdt for oss.

Viktig er det også for Valand at innredningen gjør det mulig å fronte mest mulig av bibliotekets bøker på en innbydende, tydelig måte.Eurobib har mange fine utstillingsstøtter og bokser som egner seg til det formålet, påpeker hun og fortsetter:

-Vi glemmer jo ikke at vi er et bibliotek, selv om det er mye annet som foregår her.  Det er satt av bra med plass til reoler som er fulle av bøker, også. Og jeg prøver hele tiden å fylle opp med de bøkene som brukerne våre etterspør.

Audnedal bibliotek
Audnedal bibliotek

Å gjøre bøkene fristende og lett tilgjengelig, også for de minste brukerne, er viktig, mener biblioteksjefen.

Slår an blant barn og unge

Biblioteksjefen setter stor pris på å ha fått nesten dobbelt så mye plass å rutte med som i det gamle biblioteket. Ikke minst fryder hun seg over at barn og unge er blitt enda flittige brukere og finner seg godt til rette, enten de leser, spiller playstation eller gjør lekser.

-Barn og  unge har hatt første prioritet, ettersom vi jo også er skolebibliotek fem dager i uken. Det har nok ført til at den del av våre voksne brukere har følt seg litt tilsidesatt, sier hun og fortsetter:  

-Jeg har ingen problemer med å forstå den reaksjonen, når 10-12 viltre skoleelever spretter inn i biblioteket mens du sitter fordypet i en bok. Derfor har vi jobbet med å tilpasse både innredning og timeplaner, slik at ingen skal føle at de blir overkjørt.. Og nå tror jeg det begynner å gå seg til, påpeker hun og slår fast at folk på stedet er imponert over hva sørlandsbygda Dyremo er blitt tilgodesett med, få måneder før man slår seg sammen med nabokommunen Lyngdal. For som ikke dette var nok:

Den andre avdelingen til Audnedal bibliotek, i nabobygda Konsmo, vil også flytte inn i nye lokaler over neste høst. Selv pendler biblioteksjefen mellom den nye og den eldre filialen, to dager i uken på hver av dem. Noe hun også vil fortsette med når den neste nyskapningen er på plass.

Audnedal bibliotek

Den oransje boksen fra BS Eurobib er et populært midtpunkt i sonen for de yngste barna.

Vær på hugget hele tiden!

-Hva er det beste rådet jeg kan gi en kollega som skal være med på å bygge opp et nytt bibliotek fra bunnen av? Vær på hugget hele tiden! Delta i alle byggemøter, fra første til siste ledd i prosessen og sørg alltid for å vite hva som skjer. For min del har dette vært helt avgjørende for å oppnå så stor  innflytelse over det ferdige resultatet som jeg faktisk har hatt, sier hun og tilføyer med en liten latter:

-Du vet, mannfolk er ikke alltid så nøye med hvor de plasserer ting. Plutselig kan et brannskap dukke opp der hvor du hadde tenkt å ha en reol.  Da er det fint å ha oversikten og være føre var.

Audnedal bibliotek

Ta grep og sørg for å delta fra første til siste sekund i byggeprosessen, er rådet Tone Dahl Valand gir til kolleger som skal være med på å bygge nytt eller ominnrede.

Audnedal bibliotek

Ha tegningene over innredningen klare før elektrikeren kommer. Da blir det lettere å få riktig lys på reolen, lyder ett av rådene fra Tone Dahl Valand.

God hjelp fra interiørarkitekt

-Å samarbeide med en dyktig interiørarkitekt som virkelig kan bibliotek, er også en stor fordel. For slik spesialkunnskap har ikke nødvendigvis arkitekten som tegner selve bygget, understreker Valand:

- Vi har hatt mye nytte av Eurobibs Aina Vestengen gjennom hele prosessen. Hun beregnet hyllemetere og kom med forslag og innspill til alt fra fargevalg til hylle-og romløsninger. For å nevne noe. Og var det noe jeg ikke var enig i, tok hun også hensyn til det, sier Tone Valand og fortsetter:

Jeg må innrømme at det var vært noen søvnløse netter underveis. Mange små og store brikker skal på plass, og det er ikke alltid du greier å skru av når arbeidsdagen er over. Det kan nok også være greit å være forberedt på.