ULLENSAKER BIBLIOTEK - JESSHEIM


 
Biblioteksjefen som har innredet to bibliotek i rask rekkefølge:
 
Hun har kanskje satt en liten norgesrekord for biblioteksjefer, Pia Løfshus:  Først sto hun, som biblioteksjef, i spissen for å etablere splitter nye Rælingen bibliotek. Det så dagens lys 1. september 2022. Noen måneder før snorene skulle klippes, byttet Løfshus beite til en annen romerikskommune; som biblioteksjef i Ullensaker bibliotek – avdeling Jessheim. Det åpenbarte seg i ny, mer fargerik drakt rett over nyttår 2023.
Med andre ord: lederansvar for å innrede to bibliotek; et nytt og ett «gammelt» på under to år. Noen som slår den? Men hva er det viktigste hun har lært av å stå i spissen for to slike prosesser på rekordkort tid?

Tekst: Johnny Gimmestad, Foto: Helge Eek

Biblioteksjef Pia Løfshus, Ullensaker bibliotek, Jessheim.

Farger er ikke farlig   

Er du redd for å trå feil hvis du beveger deg utenfor nyanser av hvitt og grått på fargekartet? Ingen grunn til å la seg handlingslamme. For det er ikke farlig å være fargerik. Men sørg for å samarbeide med fagfolk du kan stole på, sier Pia Løfshus.

 
Ullensaker bibliotek

Avdelingen for de aller minste bærer sitt navn; «Det grønne rommet», med rette. Kombinert med gul-oransje møbler gir fargene et tydelig signal om hvem som hører hjemme her.

Sats på erfarne fagfolk

-Skal du bevege deg utenfor den slagne landevei på fargekartet, slik vi har gjort her i Ullensaker, er det ekstra viktig å ha med erfarne fagfolk som du kan stole på. Og det kan du med interiørarkitekt Aina Vestengen fra BS Eurobib.

Vestengen har jeg samarbeidet tett med hele veien, både om fargebruk spesielt og interiørløsninger generelt. Og uten et slikt samarbeid hadde dette prosjektet ikke latt seg gjennomføre, slik det nå er blitt, understreker Pia Løfshus.

Historien om Rælingen bibliotek, i kommunesenteret Ravinen, finner du her. Dette forteller den avtroppede biblioteksjefen selv om de siste dagene på sin forrige arbeidsplass:

Omfattende flyttejobb

-Jeg byttet jobb rett før mine kolleger begynte å pakke ned samlingen på 17 000 bøker som befant seg i hyllene. Likevel ble det nok trim da flyttejobben skulle gjøres. Heldigvis stilte mange brukere opp og lånte flere tusen bøker før selve nedpakkingen tok til, smiler Løfshus.

Hva var utgangspunktet, da du tok fatt på din nye jobb ved det «gamle» biblioteket på Jessheim, kommunesenteret i Ullensaker?

-Beslutningen om å modernisere avdelingen på Jessheim ble tatt i 2021, men gjennomføringen lot vente på seg – grunnet korona. Den økonomiske rammen for selve oppussingen var på tre millioner kroner. I tillegg var det egen anbudskonkurranse om gulvet og interiøret.

Ullensaker bibliotek
Ullensaker bibliotek

Takhøyden blir godt ivaretatt ved å bruke hengende takarmatur. I forgrunnen den populære Lesepaviljongen, etterfulgt av «gul avdeling» -der skolebarna finner sitt lesestoff.

Hennes og de bibliotek-ansattes egen visjon

Disse planene var Løfshus godt kjent med da hun sa ja til stillingen – og hun så fram til å ta fatt på oppussingsprosjektet.  Under hele prosessen samarbeidet biblioteksjefen med en prosjektleder fra den kommunale eiendomsetaten. Men slik det nyinnredete biblioteket står der i dag, er det først og fremst et resultat av hennes og bibliotek-kollegenes visjon.

Ullensaker bibliotek

Ungdommen har fått en avdeling med egne, kule farger; sittemøbler i petroleum, matchet mot hyller og bord, gulvteppe og lyddempende taklamper i grått.

-Det overordnede målet var å gjøre biblioteket så godt det bare var mulig, både for brukere og ansatte. Det ble gått mange runder på sentrale utfordringer som: hvilke tjenester skal tilbys - hvordan kan det gjøres og hva skal til for å skape en best mulig arbeidsplass? I denne forbindelsen var også personalmøtene sterkt preget av faglige diskusjoner gjennom hele 2022. Og det må være lov å si: både vi – og publikum – er godt fornøyd med resultatet. Folk trives her, får vi jevnlig tilbakemelding om.

Ullensaker bibliotek interiør
Ullensaker bibliotek

Gode sitteplasser over hele biblioteket er viktig. Og mange gjester liker å slå seg ned i de gode Havana - stolene, med utsikt mot den åpne plassen mot Kulturhuset – eller innover i biblioteket.

Ullensaker bibliotek

 Mye omtanke og arbeid ble lagt i å finne et gulv som både demper trinnlyd, er enkelt å vedlikeholde og ikke minst: ser fint og innbydende ut, forteller Pia Løfshus.

Ullensaker bibliotek 

Gode sitteplasser mellom søylene og den buede ytterveggen er en effektiv måte å utnytte plassen på – uten å gjøre lokalet mindre.   

- Hva lærte du om å innrede et bibliotek i din forrige jobb, som du tok med deg videre til Ullensaker?

- Mye. Men noe av det viktigste var å tørre å bruke farger. Det første halve året under byggeprosessen i Rælingen var preget av en viss beslutningsvegring. Det er så utrolig mange farger å velge mellom, så resultatet der ble mye hvitt og grått. Etter hvert lærte jeg mer om farger og samspill. Og den kunnskapen brakte jeg med meg til min nye arbeidsplass.

 

Ullensaker bibliotek

Et ankomstområde i perlehvitt kombinert med bevegelige reoler og lyddempende veggplater i varmrødt og brunt, pluss de to smilende medarbeiderne Magnus Andre Wandås og Guro Bye-Johnsen, gir brukerne en god følelse av å være velkommen

Varmt og vennlig

Hvis du er stikker nesen innenfor Ullensaker biblioteks flotte avdeling på Jessheim, er det ikke bare de to smilende bibliotekmedarbeider Magnus Andre Wandås og bibliotekar Guro Bye-Johnsen som kanskje møter deg i skranken. Du møtes også av farger som ikke er helt gjengs i dagens versjoner av kunnskapens katedral: Reoler, søyler og innvendige vegger er i perlehvitt, men med utvalgte flater i burgunder og brunt. Varme farger - som også går igjen i tre flyttbare reoler ute på gulvet foran skranken.

Samme farge har også de velvalgte, men standard taklampene over skranken. Med sine omfangsrike, avrundede skjermer er de ikke bare designet for å gi et godt og behagelig lys. De bidrar også til å dempe lyd, i likhet med de store, varmrøde feltene som pryder veggen bak resepsjonen.

-Lampene spiller på lag med den lett buede ytterveggen, i gul murstein. Langs den går også veien videre inn i biblioteket. Og veggen er så fin og dekorativ at den fortjener å bli fremhevet, understreker Lofshus. 

Ullensaker bibliotek 
Ullensaker bibliotek

En frisk gulfarge på enden av reol-rekken, pluss en sprelsk blå figur på endeveggen, markerer at dette er stedet hvor skolebarna kan lese selv og også finne det de søker.

Mer oversiktlig med lave reoler

-Ved å velge gjennomgående lave reoler ute på gulvet, blir hele lokalet oversiktlig og luftig. Samtidig kom den gode takhøyden enda bedre til sin rett, da vi erstattet de gamle spottene som var festet i skinner med lysarmatur hengende fra taket.

Før vi fortsetter ferden, i retning «Det grønne rommet», vender biblioteksjefen blikket fra det høye og ned mot den laveste flaten i lokalet:

-  Gulvet har vi viet mye omtanke. Utgangspunktet vårt var følgende: skal vi få folk til å trives her, kan ikke biblioteket ha et institusjonspreg. Derfor ble det gamle, grå belegget fjernet. Betong ønsket vi definitivt ikke.  Parkett ble sjekket ut, men det var for sårbart og krevende å vedlikeholde. Løsningen ble et slags flisbelegg i fargen sherwood, bestående av staver som er enkle å skifte ut ved slitasje eller skade. Et riktig columbi egg, som demper trinnlyd, tar seg godt ut og har fått tommelen opp fra renholderne, oppsummerer en hørbart tilfreds biblioteksjef.

Ullensaker bibliotek

Med reoler på hjul er det enkelt å lage et rom i det store rommet – eller finne andre fleksible løsninger på brukernes ønsker og behov.

Prisen for mer aktiv profil

Samtidig vedgår hun at de åpne løsningene som er valgt på Ullensaker, kombinert med mye aktivitet særlig fra yngre bibliotekgjester, har skapt et problem:

-Vi har innredet egne grupperom i 2. etasje for dem som vil arbeide uforstyrret eller lese mer konsentrert. Men det hender enkelte brukere synes det blir litt mye støy. Derfor anbefaler vi de som vil ha fred og ro å komme om formiddagen. For det er ingen tvil om at det er høyt trykk og mye lyd utover ettermiddagen. Det er dessverre litt av prisen å betale for den aktivtetspregede profilen vi ønsker å ha på biblioteket.  

Ullensaker bibliotek
Ullensaker bibliotek

Viktig med gode stoler og bra belysning. Men ellers er det ikke så mye som skal til for å gjøre en mesanin til en helt OK plass for å benytte medbragt PC.   Langs mesaninen, som følger den lange gangen gjennom hele biblioteket, i etasjen under; var det tidligere bokhyller. De er fjernet. I stedet er det blitt en rekke plasser for dem som vil sitter her og bruke egen PC til arbeid, studier eller skoleoppgaver. Her trengs det bare strøm, lys og plass, påpeker biblioteksjefen.

 

Ullensaker bibliotek

The Reading Hut, eller Lesepaviljongen, som biblioteksjefen kaller den, er utrustet med mykt teppe og puter i varme farger. Det ruvende byggverket er blitt en vinner både hos de mindre barna og blant småbarnsforeldre, som gjerne flokker seg sammen her med sine barn.

Lesepaviljongen – en fulltreffer

Retter du blikket lenger innover i lokalet, øyner du raskt noe tilnærmet påskegult i enden av rekken med reoler. Dette er signalfargen i avdelingen for barn i skolepliktig alder; de som kan lese selv.  Og her troner «The Reading Hut» – eller lesepaviljongen, som Pia Lofshus kaller den: et sirkelformet skjelett av byggverk i laminert tre.

Alt er åpent, uten vegger, men bygd opp av «celler» som også kan gjøre jobben som hyller. Med et lunt, oransje teppe på gulvet, supplert med mykere puter i samme farge, er stedet blitt veldig populært

-Her klumper gjerne en gjeng barn seg sammen, til tider også foreldre som leser for eller bare vil være sammen med barna sine. Ja, her har vi tydeligvis truffet blink, påpeker biblioteksjefen.

 

Ullensaker bibliotek
Ullensaker bibliotek

Avdelingen for de aller minste bærer sitt navn; «Det grønne rommet», med rette. Kombinert med gul-oransje møbler gir fargene et tydelig signal om hvem som hører hjemme her.

Skapte et nytt rom nesten av ingenting

De friske gulfargene går også igjen i hyller og møbler når vi entrer de minste barnas domene. Like fullt bærer «Det grønne rommet» sitt navn med rette: Her lyser gressgrønne vegger mot de minste, med et plassbygd amfi i ditto farge innerst inne.

_ Her var det tidligere et lite grupperom og lager for saker og ting som sjelden eller aldri ble brukt. Ved å rydde opp, slå sammen plassen som ble frigitt og tenke i nye baner, doblet vi antall sitteplasser for de minste. Her holder de seg samlet og løper ikke rundt. Avdelingen er lett å holde oversikt - noen foreldre med små barn setter stor pris på.

Ullensaker bibliotek
Ullensaker bibliotek

Storskjermen funker fint for å informere brukerne om stort og smått. Også her gjør en liten sittegruppe susen, med lunt og lyddempende teppe under, pluss gode stoler i varme farger. Når reolene til venstre flyttes, kan plassen foran skjermen lett omgjøres til scene og gi plass for arrangement med opptil 150 mennesker.

Ullensaker bibliotek

Gaming-rommet har også fått gode stoler – og kan lukkes med skyvedør. Det setter utvilsomt en del av de øvrige bibliotekgjestene pris på.  

Fargene gir beskjed

I motsatt ende av biblioteket har ungdommen sitt tilholdssted; med petroleumsfargede hyller og ditto sittemøbler, matchet mot hyller, bord og et stort veggteppe i grått.

-Samlet gir de ulike fargene klare beskjeder om hvem de er til for. Dermed gjør de det også lettere for brukerne å orientere seg, påpeker Pia Lofshus.

Ullensaker bibliotek

Mye omtanke og arbeid ble lagt i å finne et gulv som både demper trinnlyd, er enkelt å vedlikeholde og ikke minst: ser fint og innbydende ut, forteller Pia Løfshus.

Det skal ikke så mye til

I det vår «virtuelle» rundtur går opp en trapp til mesaninen, ser biblioteksjefen sitt snitt til å komme med nok en viktig lærdom hun har høstet arbeidet med de to Romeriks—bibliotekene:

-Noe jeg har reflektert stadig mer over, er hvor mye helhetsinntrykket kan forandres med små grep.  Slik hyllene står til vanlig, lager de rom i rom, egnet til å møte ulike brukeres behov.

Eller du kan gjøre det motsatte: åpne opp og gi plass til et publikum på 150 personer. Slik vi nylig gjorde i under forestillingen Askeladden og de gode hjelperne. Belysning trenger kan også gjøre en stor forskjell – uten veldig store investeringer.   

Ullensaker bibliotek
Ullensaker bibliotek

Å samle automatene våre til et eget selvhjelpsområde for dem som klarer å hente, låne og levere selv er vår egen ide. Bakgrunnen er at dette området dessverre ligger litt langt unna inngangspartiet. Derfor valgte vi også å ramme det inn, slik at det synes godt fra inngangspartiet, forteller Pia Løfshus.

Velger fleksibelt

- Samtidig er det nærmest blitt et must med interiør på hjul - og som dermed kan flyttes på av en person alene. Den fleksibiliteten vi nå har oppnådd med dette, hadde aldri vært mulig tidligere, med veggfast interiør og fastspikrede romløsninger, forteller hun.

Med utsikt over hele det nyinnredete biblioteket, faller blikket på en spesiell type innretninger langs den buede murveggen:

-Her var det tidligere bokhyller som stakk ut og gjorde rommet trangt. Nå er de fjernet. I stedet har vi montert veggfaste betjeningsautomater – og hyller for brukere som både kan levere og hente bøker selv

 Jobben med å ramme inn automater og hyller er gjort av et lokalt snekkeri, også det i samråd med Aina Vestengen. De samme snekkerne har bygget amfiet i Det grønne rommet – og vi er veldig godt fornøyd med begge deler, understreker Lofshus.

Ullensaker bibliotek

Biblioteket deler foajé blant annet med kinoen. Her tilbys et bra utvalg tidsskrifter og aviser. De rutete og lilla stolene er gjenbruk, og plassen er godt brukt både blant kinogjester og andre besøkende.

Gjenbruk og oppgradering hånd i hånd

At nøkternhet og gjenbruk lar seg forene med oppgradering og fornyelse, har biblioteksjefen også et godt eksempel på: Biblioteket deler inngangsparti med kinoen. Mange mennesker oppholder seg der før de skal se en film. Og biblioteket kommer dem i møte, med egne rikholdige tidsskrifthyller, pluss egne stoler og bord for de lesende.

-Her har vi satt inn fullt brukbare møbler fra tiden før oppussingen. Og tilbudet har slått an. Det samme var tilfellet, da vil la de møblene som skulle byttes ut etter oppgraderingen på en egen bytteside på internett. Over halvparten ble hentet; et fint resultat for en kommune som også prioriterer bærekraft høyt, påpeker biblioteksjefen.

Tre gode råd:
1: Ikke vær redd for farger
2: Sats på variasjon.
3: Tenk fleksibilitet.  

 

Les mer, og se flere bilder i referanseprosjektet

Inventaroversikt:

Lammhults Biblioteksdesign: Reol type Lingo, skranker type Inform og Info Pod XL, bokkrybber Leopold og Linnea, bokorm med sitteputer

Foraform: Bord Kvart og Root, stol Dwell og City

Softline Møbler: Stol Havana med lav/høy rygg, puff Drum, sofa Loft, puter Milan

Abstracta: Lyddempende lampe Lily, skjermvegg Alumi

Grande: Vangebord, studiebord, bokkrybbe Oda, utstillingsreol Ada, podier Maria

Diverse: Gulvtepper fra Tarkett, puff Rose fra Jarnes, stabelbare stoler ISO og skap DNA fra Sarpsborg Metall

Spesialtilpasninger: Hoff snekkerverksted


Interiørarkitekt: Aina Vestengen, BS Eurobib

Foto: Helge Eek for BS Eurobib