IBX DEBUGGING
IBX User NOT ACTIVE
Meny

Hvordan takle økt publikumstilstrømning

Tidligere handlet det å drive et bibliotek om hvor du skal plassere bøkene. Nå handler det mest om hvor du skal plassere folk. Den utviklingen byr på mange spennende utfordringer, ikke minst når det gjelder alt som har med innredning og interiør å gjøre, forteller biblioteksjef Ragnhild Malfang i Akershus-kommunen Sørum.

T.v. Kariane Mathiesen Dræge, filialstyrer Frogner avd, t.h. Ragnhild Malfang, biblioteksjef Sørum kommune.

Ragnhild Malfang har nærmere 20 års erfaring som bibliotekar, de siste 2,5 som biblioteksjef – og etter hvert som leder for et vidt spekter av andre, kommunalt organiserte aktiviteter -  fra ungdomsklubb til idrettshall og friluftsbad. Og i august åpnet siste tilskudd på stammen av institusjoner hun har lederansvaret for; det nye biblioteket på Frogner, tettsted og skolekrets med nærmere 5000 innbyggere en liten kjøretur nord for Lillestrøm.

 

  

Frogner skole og kultursenter, med eget utendørs gavebibliotek.

Omgitt av en skole med 800 elever, idrettshall og kultursenter, har biblioteksjefen og hennes  kolleger her fått ansvaret for et meråpent bibliotek. Det innebærer at brukerne via eget adgangskort kan betjene seg selv utenom den offisielle åpningstiden syv dager i uken. Skulle de ha det riktig travelt, står en «uteseksjon» til rådighet rett foran inngangen: her kan brukerne i forbifarten både levere og plukke opp bøker fra et eget gavebibliotek.

  • Vi fikk dette tilbudet laget som en integrert del av bygget, men jeg tviler ikke på at Eurobib også her kan være behjelpelig med en tilsvarende løsning fra sitt produktspekter. Vår erfaring med dem som leverandør, er at deres medarbeidere er serviceinnstilte og fleksible, gir klare beskjeder og har bred, relevant erfaring. Den erfaringen har også vært nyttig når vi har lett etter løsninger på våre ulike utfordringer, sier Malfang.

 

Innbydende bruk av kunst i interiøret

For innenfor dørene til Frogner bibliotek legges det i utgangspunktet opp til et bredt spekter av arrangementer. Her står alt fra Scary Doll-dukkeverksted til villmarksdager og Tertitt-tog-arrangementer på programmet framover.  Samtidig skal det være rom for å avvikle mer tradisjonelle tilstelninger, som lyrikk-kvelder med 50 maks lydhøre poesi-elskere i salen.  

Bokstativer som designelement

  • Det dreier seg om å gi rom for et mangfoldig mylder av ideer og arrangementer, tilpasset vår nye og meråpne virkelighet. På den måten appellerer vi også til bredere brukergrupper, som ellers kanskje ikke ville ha funnet veien hit, påpeker biblioteksjefen.
  • Samtidig er det viktig å skaffe seg et bredt spekter av samarbeidspartnere og ha øynene åpne for nye, interessante prosjekter.  Det kan gi kjærkomne ekstrainntekter og gjøre biblioteket enda mer relevant – for flere mennesker, påpeker Malfang.

Hun understreker at en slik måte å arbeide på, krever fleksibilitet, både mentalt og fysisk. Man må hele veien tenke flerbruk og raskt kunne flytte på møbler og annet interiør, alt etter hva ulike aktiviteter og publikum krever. Derfor har en stor del av møblene i det nye biblioteket hjul. Men hensynet til dem som ønsker å gjemme seg litt bort og gjerne sitte i en hyggelig, liten krok for seg selv er også blitt ivaretatt.  

Tegnseriekrybber Oda på hjul Billdebokkrybber Ida på hjul Utstillingspodier Maria på hjul En hyggelig krok med sjakk og spill må til

 

Digitale produkter

Ny teknologi står også høyt på dagsordenen ved Frogner bibliotek. Derfor har de nå inngått avtale med Eurobib om å anskaffe terminaler og skjermer som gjør det enkelt å presentere elektroniske plakater, der det blant annet kan settes opp boktips og oversikt over aktuelle arrangementer. Et elektronisk formidlingsbord er trolig også på trappene, med kart over Sørum kommune og innlagte point o finterest. Dette er ledd i et spennende prosjekt – med støtte fra Nasjonalbiblioteket; å bruke biblioteket også som turistinformasjon.

Se BS Eurobibs digitale tilbud 

Men først og fremst dreier bibliotekvirksomheten seg om dette: Å betjene et gjennomsnitt på rundt regnet 1000 brukere, fra unge skoleelever til godt voksne, som daglig er innom et lokale på 300 kvadratmeter.

  • Før hadde vi valget mellom lenestol og barnestol når et bibliotek skulle møbleres, for å sette det litt på spissen.  Nå er det kommet et vell av nye produkter, ikke minst for barn. Mye av det er ting vi lenge har etterspurt. Hvorfor kom det ikke før, spør Malfang, og sikter blant annet til utvalget av sitteputer i et vell av størrelser og farger. Hun og kollegene har også lagt vekt på å ta i bruk ulike pynteartikler og bruksgjenstander, i form av blant annet løvehoder og marihøner, som bidrar til å skape et miljø de minste trives i.  
Ekstra dekorativ eventyrstol Bokustilling i trærne

Selv vedgår hun å være i overkant glad i glitter og stas. Derfor kan det være bra å bli holdt litt i tømme, både av egne medarbeidere og Eurobibs fagfolk, når det skal velges og vrakes blant siste nytt i farger og trender.

- Senest i mai, tre måneder før åpningen, satt vi som har ansvaret for å få alle brikkene på plass, i møter og plukket ut hva vi skulle ha av innredning i det nye biblioteket. Så her har det gått unna, humrer Malfang, som ikke legger skjul på at prosessen med å finne de rette produktene og innrede biblioteket så fleksibelt som overhodet mulig har vært både morsom og slitsom.

En øvelse for seg har det vært å forholde seg til kommunens sentrale innkjøpsavtaler med ulike leverandører – avtaler som ikke alltid er tilpasset behovene på et moderne bibliotek.  

-Vi har også reist mye rundt og sett på hva som funker og ikke funker andre steder. Underveis er mange av de opprinnelige ideene våre blitt endret. Det skyldes dels at det arealet vi opprinnelig ble forespeilet har krympet ganske mye – og at ting ofte er annerledes i virkeligheten enn på tegnebrettet eller på en hjemmeside, sier hun og trekker fram et tilsynelatende opplagt forhold å være oppmerksom på for alle som skal innrede et bibliotek:

- Vi har lært at oppgitt hyllelengde- og bredde ikke alltid er den samme som i virkeligheten. Ulike leverandører opererer med ulike standarder.  Og det kan gi noen ubehagelige overraskelser, sier hun og understreker at Eurobibs produkter alltid har vist seg å stemme overens med oppgitte mål.

Tydelig skilting og merking 

På spørsmål om hvilke råd hun gjerne vil bringe videre til sine kolleger, etter å ha brukt en betydelig del av interiørbudsjettet nettopp på Eurobibs produkter, har Malfang følgende oppsummering å komme med:  

1: Uansett hvor fine og funksjonelle møbler og annet interiør kan se ut på Eurobibs hjemmeside, bør du ta produktene i øyensyn før de kjøpes inn. Den røde lenestolen du så på dataskjermen kan vise seg å ha en ganske annen rødfarge i virkeligheten. Denne muligheten er nå blitt veldig mye bedre, etter at Eurobib flyttet inn i Bibliotekenes Hus på Alna i Oslo. Der kan du samtidig snakke med fagfolkene direkte og høste av deres erfaringer.

3: Dobbeltsjekk alltid at de målene som oppgis stemmer med de målene du selv baserer deg på når du skal kjøpe innredningsprodukter generelt og hyller og reoler spesielt.

4: Hvis du tenker at nettopp den løsningen kunne det vært gøy å ta i bruk hos oss, men lurer på om det er mulig i praksis, så ta en telefon til en av Eurobibs medarbeidere. De er flinke sparringspartnere, med god oversikt over hva som lar seg gjennomføre. Men husk å gjøre hjemmeleksen først og mål opp den plassen som er tilgjengelig.

Tekst: Johnny Gimmestad 

Foto: Helge Eek for BS Eurobib