GRIMSTAD BIBLIOTEK


SKREDDERSYDD, EKSKLUSIVT OG BILLIG!

Finnes det en enkel oppskrift på hvordan man lager et vakkert, brukervennlig og populært bibliotek til en rimelig penge? Neppe. Men biblioteksjef Brit Østerud i Grimstad bibliotek vet mye om hvilke ingredienser man trenger og hvordan de bør blandes for å få et godt og rimelig resultat.


Tekst: Johnny Gimmestad
Foto: Helge Eek 
 

Biblioteksjef Brit Østerud

Biblioteksjef i Grimstad

-"Det gjelder å være aktivt med i hele byggeprosessen for å få et vellykket resultat", sier biblioteksjef Brit Østerud i det nye Grimstad bibliotek, som så dagens lys så sent som 9. desember 2017.

Sprenger ikke kommunebudsjettet

Det aller viktigste er å ha mye kunnskap om hvordan et bibliotek bygges og hvilke funksjoner det skal ha.
Dernest må du som representerer biblioteket være aktivt med i hele byggeprosessen og bidra aktivt til at de involverte samarbeider godt.
Og endelig: innred med standardløsninger, men sats på fleksibilitet og sett brukeren i sentrum. Da får du mye igjen for pengene.

Slik lyder Brit Østeruds tre «bud» for å lykkes med et nytt bibliotek – uten å sprenge kommunebudsjettet.
Den erfarne biblioteksjefen er selvfølgelig klar over at veldig mye annet skal og må klaffe for å oppnå et godt resultat. Men hun er samtidig klippefast i troen på at kombinasjonen av kunnskap, erfaring og engasjement er uvurderlig– i tillegg til å ha et knippe solide og samarbeidsvillige medspillere på laget.
 

Grimstad bibliotek

Det nye Grimstad Bibliotek, tegnet av arkitektene Helen & Hard, synes godt i bybildet. Bygget er preget av myke, organiske linjer og ligger perfekt plassert mot havnen, akkurat der biblioteksjef Berit Østerud ønsket.

En del av byen

- Vi har fått et skreddersydd og vakkert bygg på 2000 kvadratmeter – med organiske linjer tilpasset omgivelsene. Beliggenheten gjør oss til en integrert del av Grimstads sentrum, vegg i vegg med vakre, hvite sørlandshus og fasaden vendt mot byens bryggetorg. Og byggesummen, 13 500 kroner per kvadratmeter, er kjempebillig! jubler Østerud.

Hun kan ikke få fullrost samarbeidet med entreprenørene AF-Gruppen og arkitektene Helen & Hard, bokstavelig talt verdensberømte for det unike biblioteket i Vennesla, samt kommunens leverandør Inventum Sør og BS Eurobib.

Grimstad Bibliotek

BS Eurobib kan, forstår og tenker bibliotek. Og jeg anbefaler gjerne deres kurstilbud for oss bibliotekarer, sier Brit Østerud.

God nytte av BS Eurobibs kurs

- BS Eurobib kan, forstår og tenker bibliotek. Jeg har samarbeidet med dem tidligere og har benyttet deres kurstilbud jevnlig til å bygge opp egen kompetanse om bibliotekinnredning og sågar tegne egne løsninger. Det har jeg hatt god nytte av i denne prosessen. Og når alle parter samtidig er åpne for å lytte, komme med egne kreative innspill og foreta tilpasninger, også etter at møbleringsplanen er levert til arkitektene, så måtte det jo ende godt, understreker hun.

Bibliotek med stor B

- Grimstad bibliotek er et bibliotek med stor B. Riktignok har vi også møtesal med plass til opptil 100 mennesker og har et vell av ulike aktiviteter hver eneste uke. I tillegg huser vi sågar en egen bokkafe med matservering, understreker biblioteksjefen:

-Like fullt gjør denne prioriteringen av bibliotekfunksjonen at vi kan sette brukeren i sentrum og innrede bygget på bokens premisser. Vi har anvendt prinsippene fra «Opening the book», som mange bibliotekarer er kjent med. Der er poenget å la alt som finnes i rommet, fra vegger og gulv til hyller, møbler for øvrig og bøkene selv, være formidlere.

Grimstad bibliotek.

Vi har fulgt prinsippene fra «Opening the book». Poenget er å la alt som finnes i rommet, fra vegger og gulv til hyller, øvrige møbler og bøkene selv være formidlere, forteller biblioteksjefen.

Hyllene skal fortelle

Uansett hvor du befinner deg i bygget, skal du kunne se bøker med fronter som kommuniserer direkte til deg. Det er hyllene selv som skal fortelle hva biblioteket har og hva det kan tilby sine brukere. Pynt er det lite av, og selv de elektroniske tilbudene med digitale plakater, digital bokhylle og selvhjelpsmaskiner som Innhold + er en del av rommets formidling av deres tilbud.

Grimstad Bibliotek

Lave hyller og tydelige linjer gjør det nye biblioteket oversiktlig og lett å orientere seg i. Hele veien er det valgt standardløsninger reolsystem Frontline- det meste fra BSEurobib – og satset på reoler med hjul for å gjøre rommene mest mulig fleksible.

Har lært av Ikea

Selv om man rendyrker profilen som «kunnskapens tempel» i Grimstad, vedgår Østerud mer enn gjerne at det har vært mye å lære ved å studere hvordan Ikea innreder sine varehus:

- Det handler om å skape løsninger tilpasset brukernes behov og bevegelsesmønster. Derfor benytter vi ikke de nederste hyllene i den delen av biblioteket som er for voksne. Så langt ned bøyer de seg nemlig ikke for å plukke opp en bok.

Bokbåter for de minste

- Derimot benytter vi lave hyller i barneavdelingen. Der har vi også har innredet med båter, fra BS Eurobib, gitt i gave av Inventum Sør, som barna både kan klatre på og finne bøker i. Og som en overgang mellom barneavdelingen og voksenavdelingen er det gode sitteplasser og litteratur for voksne. Dermed får foreldrene holdt oppsyn med sine små samtidig som de kan benytte anledningen til å finne lesestoff, sier hun.

Grimstad Bibliotek. 
Grimstad Bibliotek. 
Grimstad Bibliotek. 

Barneavdelingen har en sentral plass. 

Grimstad bibliotek.
Grimstad bibliotek.
Grimstad bibliotek.

Avskjermede kriker og kroker er populært blant brukerne. Her kommer også det gjennomgående hexagonprinsippet, i form av sekskantede bord, tydelig fram.

Grimstad Bibliotek.

Tydelig skilting gir god informasjon uten å komme i veien for bibliotekets hovedinnhold.

Nå betyr ikke de strenge prinsippene fra «Open the book» at alt i Grimstad Bibliotek er gjennomstriglet og snorrett alle vegner. Utvendig er fasaden brutt opp i skråstilte nisjer med høye vinduer. Innvendig er både romløsninger og deler av inventaret basert på sekskantprinsippet. Noe som skaper et vell av kroker og kriker, samtidig som det er en gjennomgående systematikk og orden på det hele.

Tilbyr det publikum ikke visste at de ville ha

- Folk bruker disse krokene mye – akkurat slik vi hadde håpet. Og hvem hadde vel trodd at en bibliotekgjest ville finne seg til rette med en bok i en vinduskarm? Men det har vi tatt høyde for. Og brukerne trives med det. Det gjelder å tenke gjennom hva vi skal være – og hva vi ikke skal være – for folk. Vi må tørre å tilby publikum det de ikke visste at de ville ha, slår Østerud fast.

Biblioteksjefen får ikke sjelden høre at nyskapningen, som kom til verden etter et svært langt og komplisert svangerskap, ser så eksklusiv ut. Og fra fagbladet Byggmesteren spares det heller ikke på rosen:

«Målt mot større kulturhus er Grimstad bibliotek beskjedent i omfang og budsjett, men de tekniske løsningene og utførelsen er blitt blant de fineste i landet.», skriver bladet i sin nettutgave.

Dette fryder hun seg over og viser gjerne til at det meste av innredning er standardvarer fra BS Eurobibs sortiment

Grimstad bibliotek.

Et enkelt og gjennomført fargeprogram, med hav og himmel, stein og sand som tema, gir biblioteket et lyst og luftig preg, og understreker nærheten til sjøen.

Hav og himmel, sand og stein

- Vi har også satset på et enkelt fargeprogram, med hav og himmel, sand og stein som gjennomgående tema. Det har vunnet gjenklang. I den grad vi har spandert noe ekstra, så har det vært på å utstyre hyller og reoler med hjul. Dermed kan vi enkelt og effektivt tilpasse plass og rom til ulike behov. Slik det skjedde da vi nylig arrangerte barneteater og det strømmet på med nærmere 400 mennesker – små og store. Den fleksibiliteten er gull verdt, understreker hun.

Grimstad bibliotek.

Både barn og voksne finner seg til rette i det nye biblioteket. 

Se alle bilder av Grimstad Bibliotek her

Reoler benyttet i prosjektet er Frontline og Frontline Square