VINDAFJORD BIBLIOTEK


Kunnskapens katedral i glass

Vi får litt katedralfølelse når lyset faller inn i våre høye, åpne rom gjennom glasset i veggene. Det forteller en lett andektig biblioteksjef Any Tordis Heggebø i Vindafjord. Samtidig vedgår hun at glassvegger byr på spesielle utfordringer for et nytt bibliotek med begrenset plass

Tekst: Johnny Gimmestad, Foto: Helge Eek

Biblioteksjef Any Tordis Heggebø i Vindafjord bibliotek: 

 

"Nøyaktig og god planlegging er nøkkelen til et godt og velfungerende bibliotek" 

 

Vindafjord bibliotek

Nøyaktig og god planlegging er nøkkelen til et godt og velfungerende bibliotek, sier biblioteksjef Any Tordis Heggebø

Det har gått over all forventning: Siden det nye biblioteket i Vindafjord kommune, nord i Rogaland, åpnet dørene for fem måneder siden, har publikumsinteressen tatt av. Helt konkret viser telleapparatet ved inngangsdøren følgende gledelige sjokktall: 4740 besøk i årets første åtte uker, mot 1604 for samme periode i fjor. Tredobling, med andre ord. Og la oss raskt legge til: uten flere ansatte.

Også utlånet stiger

-Vi måtte redusere antallet bøker med en tredel for å få til gode romløsningen. Like fullt har også utlånet steget betraktelig, forteller Heggebø.

Hun gir en del av del av æren for det gode resultatet til den effektive ordningen med bokbytte og bestillinger av bøker via Biblioteksøk. Samtidig er biblioteksjefen, i all beskjedenhet, snar med å tilskrive mye av publikumstilstrømningen den sentrale plasseringen i kommunesenteret Ølen. Her befinner det nye biblioteket seg midt i Vindafjords sosiale og kulturelle smørøye – med det velklingende navnet Sjøperlo.

 

Vindafjord bibliotek

Biblioteksjefen er ikke redd for at Vindafjord bibliotek skal miste sin identitet, i et mylder av andre tilbud og gjøremål i det kommunale kulturbyggkomplekset med navnet «Sjøperlo».

Mange aktiviteter samlet

Bygningskomplekset rommer flere ulike funksjoner; fra kommuneadministrasjon til kulturskole og altså bibliotek. Sistnevnte fremstår nå som et forlokkende og lett tilgjengelig mekka for mange aktiviteter og arrangementer – i tillegg til å ivareta oppgaven som kunnskapens katedral.

-Du er ikke redd for at identiteten til biblioteket blir borte i et mylder av andre gjøremål?

-Nei, tvertimot. Vi som holder til her, konkurrerer ikke mot hverandre. Vi utfyller hverandre og samarbeider godt.  Blant annet benytter vi overgangssonen mellom oss og kulturhuset vegg i vegg til større publikumsarrangementer, med plass til 120 mennesker. Og slike kan det gjerne være både ett og to av på en uke, forteller hun og tilføyer:

Vindafjord bibliotek

Det er krevende å innrede et nytt bibliotek der mye av materialet i veggene er av glass.

Reoler på hjul gjør susen

-Samtidig gjør reoler på hjul og andre fleksible interiørløsninger det mulig raskt å rydde plass til 30-40 personer ved mindre arrangementer midt i våre egne lokaler. Og skulle det være snakk om virkelig store hendelser, kan storsalen i kulturhuset romme opptil 350 mennesker. Så her er mulighetene mange og fleksibiliteten stor.

Vindafjord bibliotek

Lyset, både det naturlige og det som skapes ved velvalgt belysning, har en sentral plass i Vindafjord bibliotek.

Vi ber biblioteksjefen ta oss med på en guidet, høyst virtuell tur fra bunn til topp i bygdas nye stolthet. Men først må vi ha svar på følgende spørsmål:

-Hvordan har det vært å innrede et bibliotek med yttervegger der mye av materialet ikke egner seg for bokhyller?

-Det har vært krevende. Vi fikk samtidig et begrenset areal til disposisjon i det nye bygget, og har vært nødt til å planlegge ekstra grundig og detaljert fra første stund, forteller Heggebø og fortsetter:

-For å få nyttige impulser til gode løsninger, har vi oppsøkt en rekke andre bibliotek og høstet av deres erfaringer: Notodden og Kongsberg, Time og Tysvær, for å nevne noen.

Vindafjord bibliotek

Sitteplasser, gjerne i friske farger, er det mange av.

Tidlig inn med BSEurobib

   -Samtidig engasjerte vi tidlig en erfaren interiørarkitekt fra BS Eurobib. Vi måtte riktignok gå opp mye av veien selv: Telle hyllemeter, definere hva vil hadde behov for og hva vi måtte gi avkall på. Men uten interiørarkitektens bistand, både i form av en detaljert interiørplan, med alt av hyller og reoler tegnet inn på forhånd, pluss gode råd under prosessen, hadde det blitt vanskelig å komme i mål på en så smertefri måte som vi gjorde.

Vindafjord bibliotek

Fargebruk, i gjennomgående blått, gult og brunt, skaper variasjon. Slik som her med en sittegruppe i turkis på gul bunn.

Vindafjord bibliotek

Møbler tar mer plass enn man tror

-Noen tilpasninger har vært nødvendig fra begynnelsen av. Og noen flere vil det trolig bli når vi vet mer om hvordan ulike løsninger fungerer.

 -Det er nok en erfaring vi sikkert ikke er alene om, at møbler ofte krever mer plass i et rom enn du kan måle deg til på papir eller pc på forhånd. Men jo bedre du har planlagt, jo enklere blir det å foreta de endringene som komme underveis i et slikt prosjekt. Det kan nesten ikke understrekes sterkt nok, påpeker hun.

 

Vindafjord bibliotek

Kreativt inngangsparti skaper identitet.

Vindafjord bibliotek

Skulle den hyggelige bibliotekaren være opptatt, er det enkelt for de besøkende å finne det de søker på en egen interaktiv info-skjerm.

Preg av sjøbod

Så er vi klare til å begynne rundturen: Med Ølenfjorden klukkende inn i fjæresteinene et steinkast fra inngangen, og høye saltak med spisse vinkler gir bibliotekbygget assosiasjoner til sjøbod og bryggearkitektur. Og vel innenfor dørene er noe av det første som fanger blikket en vindeltrapp i hvitt, som svinger seg opp gjennom samtlige tre etasjer.

   Men biblioteksjefen kan berolige dem som måtte kjenne seg mo i knærne bare av synet: Her er selvfølgelig også heis. Og skulle den hyggelige bibliotekaren i skranken være opptatt med andre gjøremål, hjelper en velplassert interaktiv presentasjonsskjermer den besøkende å finne fram til det han eller hun er ute etter, både her og i 2. etasje.

 

Vindafjord bibliotek

Et velkomment inntrykk. Vegger og interiør i 1. etasje er i hvitt, men grått gulv og skranke, småmøbler i friske farger, og lysebrune takspiler, skaper variasjon og kontrast. 

Vindafjord bibliotek

En erfaring vi sikkert ikke er alene om; møbler og annet interiør tar mer plass i rommet enn når du måler på papir eller pc, påpeker biblioteksjefen.

Hvitt og variert

-De malte veggene er gjennomgående hvite, og innredningen er holdt i lyse farger her nede på grunnplanet. Samtidig danner det mørke golvet en klar kontrast, og spiletaket i lys brunt skaper variasjon, både i farge og struktur, påpeker vår engasjerte omviser.

   Variert er også innholdet i hyller og reoler: 1.etasjen rommer så vel skjønnlitteratur som tidsskrift, lydbøker og serielitteratur for voksne, i tillegg til faglitteratur for unge, barneavdeling og en egen hylleseksjon med flerspråklige bøker. For også Vindafjord har et betydelig innslag beboere fra ulike verdenshjørner.

Vindafjord bibliotek

Også i Vindafjord er «barnehulen» fra BS Eurobib en vinner blant de yngste gjestene på biblioteket.

Farger som frisker opp

-For å friske opp og skape variasjon, har vi også brukt sterke farger i deler av innredningen gjennom hele bygget. Gult, blått og brunt går igjen. For eksempel er det en sittegruppe for voksne her med to sofaer i knallturkis. Den befinner seg tett på barneavdelingen, med lave reoler imellom. Dermed blir det enklere å holde kontakten, når foreldrene slipper barna fra seg og selv vil benytte anledningen til å lese en bok eller et blad.

  Men også barna har fått sin egen sittegruppe, der de kan konsentrere seg om sin litteratur. For ikke å snakke om en av vinnerne for smårollinger på bibliotekbesøk: den firkantede «hulen» der de kan stikke seg litt bort og skape sin egen, lille verden.

-Den er populær. Barna klumper seg gjerne sammen opptil tre fire stykker på en gang inni der, humrer Heggebø.

Vindafjord bibliotek

Gode studiemuligheter, selv i åpent landskap. 

Skulle gjerne hatt stillerom

 I det vi stiger opp vindeltrappen, unnslipper det biblioteksjefen et lite hjertesukk:

-Vi har måttet gi avkall på stillerom. Vi fikk heller ikke til å bygge inn vindeltrappen, for å redusere støyen mellom etasjene mest mulig. Når det er sagt, er de besøkende flinke til å vise hensyn. Men ideelt er det ikke. Særlig skulle jeg ønsket meg en bedre løsning for dem som tar deltidsstudier hjemmefra og trenger et rolig sted å arbeide.

Vindafjord bibliotek

Biblioteket er en integrert del av kulturhuset Sjøperlo i tettstedet Ølen, som ligger på halvøya Haugalandet helt nord i Rogaland.

Vindafjord bibliotek

Vindeltrappen som går gjennom alle tre etasjer, skulle biblioteksjefen gjerne ha bygget inn. Men det lot seg ikke gjøre.

Vindafjord bibliotek

På hemsen i 3. etasje er den populære nyskapningen, Vindaverkstaden.

Vindafjord bibliotek

På Vindaverkstaden kan de unge brukerne drive med kreative aktiviteter, fra å bruke symaskin til å printe ut egne IT-produkter på 3D.

Vindaverkstaden – en nyskapning

Hun knapt kan vente med å presentere bibliotekets egen lille nyskapning; Vindaverkstaden, som nå befinner seg rett over vårt hode:

-I 3. etasje, på hemsen, var tanken å plassere lokalsamlingen. Men så ble det heller til at vi innredet et verksted med rom for kreative aktiviteter for unge brukere. Der kan de gjøre alt fra å sy på symaskin til å printe ut ting de selv har kodet fram på vår egen 3D-printer.

 Her hører det med i bildet at biblioteket også tilbyr kurs i programmering og koding. Noe som altså i gjør det mulig for ungdommen å realisere resultatet på den nevnte printeren.

-Dette er et IT-tilbud som er i sin spede begynnelse her hos oss. I forbindelse med 8.mars nylig hadde vi en rekke tilknyttede aktiviteter, og kodekurs for jenter var en av dem. Samtidig er dette en måte å vise biblioteks tilhørighet til lokalsamfunnet på. For i Vindafjord kommune finnes en rekke bedrifter som tenger folk med ingeniør- og IT-kompetanse. Og hvis vi kan bidra til å styrke denne interessen, både blant jenter og gutter, har vi gjort både de unge selv og bedriftene våre en tjeneste, påpeker hun.