Bokpleie 

Hvordan legge på bokbind og reparere for å gi boken et langt og lykkelig liv

 


BOKPLEIE ER SOM EN SPAREBØSSE


 

Det er den enkleste løsningen for å bevare og forlenge levetiden til enhver bok. Ikke bare sparer du bøker og penger, du skaper også muligheten til å bruke budsjettet til å kjøpe nye titler i stedet for å erstatte gamle.

I nettbutikken finner du det du trenger når det gjelder beskyttelse og reperasjon av bøker. Bokplast beskytter alle typerbøker, pocket og innbundet, store og små. Boktape forsterker og reparerer sider som løsner og har fått rift, og verktøy du trenger til jobben.

Med enkle midler og en relativt beskjeden arbeidsinnsats kan du forlenge bøkenes levetid radikalt. Her kan du følge en oppskrift på hvordan du går frem for å plaste en bok og reparere. 

Lykke til!

 

BOKPLAST SOM BESKYTTER OG BEVARER BØKENE

Se alle bredder og varianter av bokplast i nettbutikk

1.

Velg en bokplast som er ca. 4 cm bredere enn boken som du skal plaste.

2.

Klipp til plasten og la det være en overlapp på 2-3 cm på alle sider.

3.

Trekk beskyttelsespapiret av ca. 10 cm, og lim det på kanten av bokomslaget. Husk at alle kanter skal overlappes. 

4.

Trekk forsiktig beskyttelsespapiret av ved å presse plasten mot omslaget. Bruk en bløt klut eller en bokskrape til å glatte ut plasten med. Husk å jobb fra midten og ut mot kantene.

5.

Bruk falsebenet til å feste plasten ordentlig i foldene i bokryggen, og fortsett etterpå med selve ryggen. VIKTIG: Pass på at du ikke strekker plasten når du jobber med foldene ved ryggen.

6.

Snu boken og fortsett med baksiden på omslaget.
TIPS! Du kan enkelt fjerne vanskelige luftbobler ved å punktere de med en nål – glatt deretter ut  plasten. 

7.

Klipp av den overflødige plasten diagonalt i alle fire hjørner. Klipp også kiler i avslutningen på ryggen. Alternativt, brett inn hjørnene. 

8.

Overflødig plast brettes inn og festes på innsiden av bokomslaget. 

9. 

Den overflødige plasten på bokryggen kan bøyes inn i hulrommet (på ryggen). Bruk et falseben. Hvis det er en pocketbok, klippes plasten bare av.

Bokplast Pelloplast

Meget god, korrigerbar plast som i tillegg er rimelig, matt eller blank overflate. Dekkpapir med ruteinndeling for lett tilskjæring. Tykkelse 90-100 my. Leveres i mange bredder.
Bestill i nettbutikk

Bokskraper

Verktøy som får bokplasten raskt og pent på boka og hindrer luftbobler.  
Bestill i nettbutikk

Falseben

Praktisk til  bokplasting.  Gjør det enklere å få plasten fin på bokens for- og bakside samt i bokryggen
Bestill i nettbutikk

EKSTRA MILJØVENNLIG - 75 % BIOLOGISK 

Den miljøvennlige plasten består av 75% biologisk råvare - sukkerør - og vannbasert akryllim.

En av de vigtigste miljømessige fordeler ved bio-polyethylen er, at den “binder” ca. 2,15 tons kuldioxid pr. tonn produsert grøn polyethylen. Kuldioxiden absorberes av sukkerrøret etterhvert som det vokser, med unntagelse av kuldioxid fra selve produksjonsprosessen. Plast fremstilt av biomasse er en klimavennlig løsning, da den er CO2-neutral i motsetning til plast fremstilt av olje.

Les mer og bestill ulike størrelser i nettbutikk

FORSTERKNING AV POCKETBØKER 

 

1.

Legg boken med omslagets forside opp (A) på det rutemarkerte beskyttelsespapiret. Mål til det aktuelle bokformatet med 3-4 cm på alle kanter. Snu boken slik at omslagets bakside ligger opp (B). Mål ut som beskrevet over. Klipp til de ønskede plastformater.

Alternativt: Bruk ferdig oppkuttet stivplast eller stivplastomslag.  

2.

Påfør plasten på omslagets for- og bakside ved forsiktig å trekke beskyttelsespapiret fra undersiden, samtidig som du presse plasten mot omslaget. Bruk en bløt klut eller en bokskrape til å glatte ut plasten med. Husk å jobbe fra midten og ut mot kantene!

3.

Klipp av den overflødige plasten.

4.

Bruk selvklebende boktape eller blank bokplast type Pelloplast til å «lukke» ryggen utvendig. 

BESKYTTELSE AV ETIKETTER OG ANNEN MERKING

1.

Etiketten festes først på bokryggen, så påføres beskyttelsen.

Til nettbutikk: Etikettbeskyttere

2.

For å få etiketten til å hefte permanent, plasseres beskyttelsen med en overlapping på min. 1 cm av etikettens størrelse.  For å beskytte strekkoder, skal det brukes beskyttelsesfilm uten bløtgjøringsmiddel.

 

3.

Gjentatte skanninger av ubeskyttet strekkode fører til at koden blir slitt og dermed uleselig. Etikett- beskyttelse bevarer strekkoden effektivt samt forhindrer at farge eller blekk smitter av.

Etikettebeskyttelse

Selvklebende, transparent blank plastfilm i en bløt kvalitet. Beskyttelsen påvirker ikke skanning av strekkoder. 3 formater

Til nettbutikk: Etikettbeskyttere

REPARASJON AV REVNER MED FILMOPLAST P

Filmoplast P reparasjonstape

Selvklebende, ekstremt tynn spesialtape for usynlig reparasjon av rifter og til festing av løse sider. Matt overflate, syrefri og aldringsbestandig

1.

For å reparere en revne, skal man bruke en plaststrimmel som er litt lengre enn selve revnen. Plassér tapen over revnen, og gni godt med et falseben. Ved å gni, festes tapen samtidig som luften mellom fibrene forsvinner. Resultatet er en reparasjon som er nesten gjennomsiktig. Fjern overflødig tape

Falseben

Praktisk til bokpleie. Hjelpemiddel til liming og påsetting av bokplast.

Saks

Kraftig saks for både høyre- og venstrehendte. 

INNSETTING AV LØSREVNE SIDER MED FILMOPLAST P90

Denne fremgangsmåten kan kun anbefales når enkelte sider skal settes inn. Hvis det er mange løse ark, anbefaler vi at boken bindes om.

1.

For å sette inn en løsreven side, ta en strimmel fra rullen som er litt lengre enn siden.

2.

Plasser strimmelen først på siden som skal settes inn. Sett den løse siden inn, og sett den fast på neste side. Gni tapen godt med falsebenet for bedre hefting.

3.

Fjern overflødig tape.  Når man jobber med meget tynt papir, eller i situasjoner der teksten blir tapet over, kan Filmoplast P90 erstattes av Filmoplast P.

Filmoplast P90 reparationstape

Ideell til innsetting av løse sider, reparasjon av skadete hjørner, samt til forsterking av innvendig omslag.

REPARASJON AV LØSE BOKRYGGER

 

Alt etter skadens omfang kan du også oppbygge bokryggen ved hjelp av en papirliste eller en tunnel*. Vi anbefaler denne fremgangsmåten når ryggen er helt løs.

1.

Mål reparasjonsgas, papirlister og falsesjirting som passer til boken. Løsne bindets papp forsiktig. Rens bokryggen for flosset papir. Lag en tunnel * hvis det dreier seg om en tykk bok.

2.

Stryk lim på ryggen under bindets papp. Hell den mengde lim du skal bruke, over i en mindre beholder, så holder limet seg lenger. Limet kan også fortynnes med vann.

3.

Legg på reparasjonsgasen, og la et stykke sitte utenfor, som skal limes på bindets papp.

 

4.

For å kunne fortsette jobben, uten at blokken limes fast ved bindets rygg, skal det limes på en papirliste eller en tunnel*.

Bokpleielim

Et vannbasert lim som kan brukes til å lime løse sider/rygger fast igjen.

Til nettbutikk

 

5.

Tunnelen limes fast ved bindets rygg.

 

6.

Legg boken ned, stikk reparasjonsgasen inn under bindets papp, og stryk på lim også her **

7.

Trykk bindets papp over reparasjonsgasen, og sørg for at det ikke forskyves. Det skal helst tørke før du fortsetter med å legge falsesjirting på, som skal forsterke og skjule såret.

* En «tunnel» brukes i en tykk bok og forsterker ryggen. Mål ryggens bredde med et A4-ark, brett det i 3 deler, lim den ene delen sammen med den andre slik at det dannes en tunnel. Tunnelen limes på i stedet for papirlisten, og den delen som går sammen med bindets rygg, skal også limes. På denne måten får den delt rygg. Deretter fortsetter du som før.

** Hvis du ikke kan bøye reparasjonsgasen inn under bindets papp, kan du legge det utenpå. Det blir senere skjult når du legger falsesjirtingen på.

Å FORSTERKE OG REPARERE BOKBIND

 

Alt etter bokens tykkelse kan du enten velge den hvite papirtapen Filmoplast P90 med lange fibre, eller den litt sterkere og tykkere tekstiltapen Filmoplast SH. Uansett hvilken tape du bruker, gjelder samme fremgangsmåte.

1.

For å forsterke og reparere overgangen mellom permen og innholdet på pocketbøker, kan du ta en strimmel tape som er noe lengre enn bokomslaget.

2.

Plasser først tapen mot innholdet og deretter mot omslaget. Gni tapen godt mot underlaget med falsebenet for å oppnå best mulig hefting. Fjern overflødig tape.

Tekstiltape - falsesjirting- Filmoplast SH 

Sterk, selvklebende, hvit og syrefri tekstiltape (finmasket). Forsterker permen innvendig. 

Tekstiltape

Sjirting, plastbelagt tekstiltape

Selvklebende tekstiltape uten dekkpapir som forsterker og reparerer bokrygger. Finnes også med dekkpapir.

Sjirting 

REPARATION AV BOKRYGG

1.

For å reparere en bokrygg med tekstiltape eller sjirting, klipper du den ønskede lengde av rullen. Vær oppmerksom på at tapen skal være noe lengre enn høyden på boken.

2.

Fjern beskyttelsespapiret halvveis langs med tapen (vertikalt), og plasser den på midten av ryggen.

3.

Gni tapen godt mot underlaget, fjern beskyttelsespapiret helt, og fest resten av tapen.

 Se produkt

4.

Fjern overflødig tape i begge ender ved å klippe av et V-formet snitt, og bøy endene inn i hulrommet på ryggen. Hvis du reparerer pocketbøker, klipper du bare den overflødige tapen av.

FORSTERKNING AV BOKRYGG MED EASY WINGS

Easy Wing bokvinger

Selvklebende tekstil til forsterkning og reparasjon av bokryggen. Finnes i to størrelser avhengig av bokryggens bredde. 

Easy Wing

1.

Fjern beskyttelsespapiret fra den midterste del av tapen. Lim forsterkningen øverst på ryggavslutningen med vingene vendt oppover. 

2.

Fjern beskyttelsespapiret på venstre side, og lim forsterkningen over omslaget og ryggen. Gjenta på den andre siden.

3. 

Åpne boken, og lim forsterkningen ved å brette vingene inn over kanten på omslagets innerside.

REPARATION MED NÅL OG TRÅD

Tynnere tidsskrifter/brosjyrer, som du vet blir mye brukt, kan repareres med nål og tråd.

1.

Fjern først den ene stiften, og stikk nålen inn i ryggens ytterside. La et stykke snor sitte igjen, som du kan holde fast i.

2.

Lag et hull mellom stiftene midt i tidsskriftet, og la nålen gå ut på yttersiden igjen. Fjern den andre stiften, før nålen inn på innersiden og tilbake ut gjennom midthullet.

3.

Nå har du to store sting på innsiden av tidsskriftet og to på ryggen utvendig. Bind snoren sammen med en god knute. Forsterk ryggen med plast for å forsegle knuten.

DIN VERKTØYSKASSE TIL BOKPLEIE

 

 I nettbutikken finner du en komplet “verktøykasse” med alt de trenger for et godt resultat.