NATURLIG LYS

 

Lys

Når vi jobber med nye prosjekter, ønsker vi å være så troverdige og lojale til arkitekturen i bibliotekrommet som mulig ved å omfavne rommets naturlige linjer og formasjoner og – om mulig – det naturlige lyset utenfra.

Et kjennetegn ved biofil design er integreringen av naturlig lys. De fremhevede prosjektene på denne siden viser fordelene med naturlig opplyste biblioteker i en vakker kombinasjon med estetisk arkitektur med assosiasjoner til naturens former og materialer.

Effekten av naturlig lys

Lys er en viktig del av våre interiørløsninger og er ikke alltid lett å jobbe med. Takvinduer og utsikt til uteområder understreker følelsen av å være ute. Det samme gjør planter og trær når de plasseres på åpne fellesarealer i biblioteket.

Bibliotek med store vinduspartier og glassfasader har den fordelen at det er lettere å slippe inn dagslys. Det er imidlertid ikke alle biblioteker som har slike arkitektoniske fordeler eller økonomi til å erstatte fasader på jakt etter mer dagslys.

Det er andre råd å finne her. Ved å erstatte mørke og tunge møbler, som fyller opp og tar mye av utsikten, kan biblioteket fremstå lysere og mer innbydende. Et annet aspekt ved biofil design er også å fjerne eller erstatte dører mellom ulike rom med for eksempel glassdører og å gi mye plass mellom møblene, slik at det urbane aspektet blir mindre fremtredende i rommet og den generelle innredningen blir lettere.

Når kunstig lys er nødvendig, bør det reflektere naturlig lys så mye som mulig. Moderne løsninger gjør det faktisk mulig å automatisk justere lyset etter tid på døgnet, mengden naturlig lys osv.

Prosjektene nedenfor er eksempler på hvordan bruk av naturlig lys i biblioteker bidrar til den biofile tankegangen.

Nord-Odal bibliotek

Bærum bibliotek Bekkestua

Nesodden bibliotek

Porsgrunn bibliotek

Dokk1 Aarhus, Danmark

Dokk1 i Aarhus, Danmark har store, åpne fasader hvor mye dagslys kommer inn. 360 graders panoramautsikt skaper en bevisst sammenheng mellom inne og ute med utsikt over elven, havet og det nye havneområdet.

Både inne og ute har man hatt som mål å redusere energiforbruket så mye som mulig, blant annet ved å bruke LED-lamper og lys som automatisk slår seg av når området ikke har vært brukt på en stund.

Biblioteket er et mangfoldig og attraktivt oppholdssted, som visker ut grensene mellom bebyggelse og natur. Besøkende har mange muligheter til å utforske, oppleve og kose seg i et lyst og åpent miljø med stor takhøyde og en følelse av å være ute.

> Les mer om Dokk1
 

ANDRE PROSJEKTER

Calgary bibliotek

Seljord bibliotek

Vindafjord bibliotek

FLERE BIOFILE TEMAER

Prosjekter

Les mer

Produkter

Les mer

Grafikk

Les mer

Materialer og mønster

Les mer

Trenger du hjelp?

Vi hjelper til med biofil design som støtter vårt medfødte behov for å være en del av naturen.

Hvis du har et nåværende eller kommende prosjekt som du ønsker vår hjelp med, vennligst kontakt oss.

 

> Kontakt oss

Se også vår brosjyre

 

Vi har samlet inspirasjonsprosjekter og temaer om biofil bibliotekdesign i en brosjyre.

Få den samlede oversikten.

 

> Last ned brosjyre