HOLMESTRAND BIBLIOTEK
JEG PASSER PÅ SOM EN SMED
Etter 53 år med en midlertidig løsning, har Holmestrand endelig fått et permanent og moderne bibliotek. Det fungerer også godt som kulturell møteplass, kommunestyresal og studiested. For å nevne noe. Mye av suksessen skyldes gjennomtenkte løsninger - både for rominndeling og valg av møbler og interiør
Tekst: Johnny Gimmestad, Foto: Helge Eek
-Hvis jeg ser noen som sitter med bena på et bord, sier jeg fra med en gang, på en hyggelig måte, at det må de slutte med. Det gjelder jo å gi brukerne et medansvar.
-Du er litt vaktmester, også, i tillegg til å være biblioteksjef?
-Jeg passer på som en smed. Det tror jeg også de som besøker oss er glade for. Folk er veldige forsiktige. Og etter snart et halvt års drift ser vi at møbler og interiør tåler slitasjen bra. Ingen sjenerende skader eller stygge rifter er registrert hittil.
Ved det lokale snekrede langbordet i eik møter byens ordfører innbyggerne ansikt til ansikt.
Bibliotek med mange funksjoner
Den engasjerte biblioteksjefen har vært med på et tilsvarende nybygg tidligere, på Hamar. Der plukket hun opp et knippe erfaringer som kom til nytte da den nordligste av vestfoldbyene endelig skulle få en ny storstue. For i likhet med moderne biblioteker flest, er også dette blitt en arena med mange funksjoner, i skjæringspunktet mellom kultur, samfunnshus og sosialt treffsted.
- Det var en stor dag da vi åpnet de nye lokalene 9. juni: 950 kvadratmeter fordelt på to etasjer, i hjertet av byen, integrert i en boligblokk, sier Borgen.
-Da burde det ikke skorte på plassen?
-Det høres kanskje mye ut. Men 950 kvadrat er ikke all verden når du skal ha egne avdelinger for både barn og unge, multirom som også kan huse et helt kommunestyre med publikum samt en tett integrert cafe, møte- og grupperom. Og avvikle ulike møter og andre aktiviteter uka rundt. For å nevne noe….
Avhengig av å ha en god plan
-Med din erfaring fra å bygge opp to nye bibliotek fra bunnen av: Hva er den viktigste suksessfaktoren?
-Å ha en god plan fra begynnelsen er helt avgjørende. I tillegg til å finne en romløsning som ikke kolliderer med strukturene i bygget, gjelder det å tenke effektivt og fleksibelt. I praksis betyr det for eksempel mye bruk av reoler på hjul som enkelt kan flyttes på. Pluss skillevegger som er høye nok til å skjerme, men ikke ruver så mye at de hindrer den åpenheten og luftigheten som også er et mål med bygget.
I utgangspunktet ønsket eieren, Holmestrand kommune, at alle innkjøp av møbler og innredning skulle gå via selskapet som kommunen har en fast innkjøpsavtale med. Men Borgen har erfaring for at resultatet blir bedre ved å kontakte leverandøren, i dette tilfellet BS Eurobib, direkte.
-Selv om jeg kjente godt til mange av produktene deres fra før, så kan jo leverandøren hele vareutvalget til minste detalj. På den måten kunne BSEurobibs fagfolk også bidra til at vi sammen fant fram til riktig produkt til riktig funksjon på rett plass, sier hun og fortsetter:
Kan ikke stole på tegninger alene
-For å lykkes med dette, kreves det også at man tar en grundig gjennomgang av hele bygget og hva det skal fylles med først når siste spiker er slått inn. Tegningene alene kan du ikke basere deg på. Det har jeg selv erfart. Det vil alltid være avvik mellom oppgitte mål og det endelige resultatet. Da risikerer du å bruke adskillige tusenlapper på produkter som ikke passer inn. For ikke å snakke om hvor mye tid og krefter som går med til ulike tilpasninger i etterkant. Det tror jeg også våre foresatte i kommunen har erkjent, selv om de i utgangspunktet mente at biblioteket skulle være klart til bruk så snart den siste snekkeren forsvant ut av døra.
Reoler på hjul er tingen. Det gjør det enklere å utnytte rommene på en effektiv og fleksibel måte, mener Berit Borgen.
Friske farger og dempet interiør
Blant produktene som Borgen har plukket ut fra BSEurobibs sortiment, fremhever hun de lette, nøytralt fargede reolene i Slimline-serien, med endegavler i tre. Disse reolene er benyttet i alle bibliotekts avdelinger, i tillegg til noen plassbygde vegghyller.
-De virker ikke «stålaktige», for å si det sånn. Og de dempede fargene passer godt til innredningen forøvrig. Der har vår dyktige interiørarkitekt valgt en frisk palett som plukker opp mye av fargespekteret i Holmestrands omgivelser. Til sammen gir dette bra balanse og harmonisk stemning i lokalene.
Sittehuler for voksne
Skjermer og åpner opp
-På samme måte med Slimline-reolene som skiller barne- og ungdomsavdelingen. De gir nødvendig avskjerming, samtidig som innebygde sittehuler, også Slimline, åpner opp og byr på små,fredelige rom for dem som vil være litt for seg selv. Vi har for øvrig også laget fastmonterte, litt større sittehuler for voksne, sier Borgen og tilføyer:
-Folk trives her enten de skal studere eller delta i et politisk møte, ta sin daglige kaffekopp med den faste gjengen eller bare vil være litt i ro og fred med ei god bok eller et studiearbeid.
Og så skjer det mye – hele tiden. Nylig hadde vi litteraturuke, med to forfattermøter, teaterforestilling og musikkforestilling i løpet av syv dager. Og nå står info-møte om nytt renseanlegg og skumringstime med Foreningen Norden på agendaen, bobler det fra den entusiastiske biblioteksjefen. Hun kan heller ikke få fullrost utsikten fra møterommet ved samme navn og det lokalt lagede eikebordet, der byens ordfører møter borgerne ansikt til ansikt.
To Concertina-skranker fra BSEurobib, kombinert med et kontorskap fra en annen leverandør, gjør betjeningspunktet publikumsvennlig. Samtidig gir det de to medarbeiderne her mulighet til å jobbe uforstyrret av hverandre.
Kreative kombinasjoner
Men aktivitetsgaloppen slutter ikke her. Det jobbes med planer for utleie, og snart skal Holmestrand bibliotek bli døgnåpent. Da må det på plass tekniske og organisatoriske løsninger som gjør det enkelt for brukerne både å finne det de søker og registrere uttak og innlevering selv – elektronisk.
-Vi driver opplæring i bruk av selvbetjeningsløsninger for utlån, men savner ennå noen tekniske løsninger. Men det skal vi få til, slår Berit Borgen fast.
Hun bruker også sin erfaring og idérikdom til å kombinere BSEurobibs produkter på nye måter. Ett eksempel er betjeningspunktet i første etasje. Det bestå av to Concertina-skranker med et kontorskap fra en annen leverandør mellom skrankene. Dermed kan de to medarbeiderne både ha god kontakt med publikum og jobbe uforstyrret med sine arbeidsoppgaver hver for seg.
Et annet eksempel på kreativ innredning er bruken av tidsskriftreolene Ordrup. De plasseres vanligvis langs vegg. Men i Holmestrand gjør de det på en annen måte; i firkanter. Mer fleksibelt og mindre plasskrevende, ifølge biblioteksjefen.
En godt utstyrt kafé er et av trekkplastrene ved det nye biblioteket i Holmestrand.
Spektakulært og innbydende